:buggat.nu!
   
 Uppdateras var 5:e dag fram tom bokmässan

Krönika:Den gyllene göken gal i öster

Möte med Märta Tikkanen

Helsingforsbilder

Monika Fagerholm: Kvinna vid vatten

Månens poet:
Lennart Hellsing

Bikeriders for
Jesus

Intervju med
Åsa Larsson

Kalla det vad fan du vill

Daniel  - Tecknare

Beat! Bob Hansson
och Poetry Slam

Stig Claesson
Finland, språket

Torgny Lindgren och mediahistorien

Kulten av skriften

Kjell Westö: Draken
över det moderna
Helsingfors

Gutenberg -
milleniets man?

Ninas resa av
Lena Einhorn

Internationella
författarträffen i
Lahtis

Dumpad av
Per Brinkemo

Konst vid Svansjön

Katarina Kieri om
skrivandet

Herman om Rubinen
och intervju

Rut & Knut av
Carin och Stina

Birgitta Lindqvist:
Ny bok och intervju

Ett skrivande par:
Sten och Agneta

"Ceci tuera cela"

Jerker Virdborg:
Oroande skicklig

Väggarnas poesi

Svart fjäril av
Anna Jansson

Lars Sund intervjuad av
Farran-Lee

Det första mediakriget

 

 

 

 


Svart fjäril av Anna Jansson

Bilder och text från förlaget Prisma och Anna Janssons hemsida

Ur: Svart Fjäril
(En bit in i första kapitlet)

På stranden skrek utomjordingen som besatt. Där kunde han ligga och gapa. Han begrep ändå ingenting. Mamma! Hon vågade inte ropa det högt. Mamma! Det var mörkt och kallt under granarnas grågröna tak. Fötterna kunde inte vara stilla när myrorna kröp överallt. Då hörde hon ljudet. Stötvis kom lätet som från en bökande gris. Det gick

lättare att smyga fram i mossan än på stigen. Ljudet accelererade i allt snabbare tempo. Gömd bakom enbusken försökte hon se var det kom ifrån. Så tog hon sig snabbt till nästa gömställe och nästa. Ljudet blev starkare. Hopkrupen bakom ett vildhallonsnår såg hon den vetevita guppande bakdelen, som en självknådande deg i takt med grymtningarna. Mammas blommiga kjol, en trasa underst i högen av armar och ben. Varelserna stod en på var sida om paret på marken. Nu kunde hon se deras ansikten, som grinande vargar. ”Ska du ha en sup till?” En skymt av mammas ansikte. De höll henne fast. De gjorde henne illa. Mamma kved. Pyrets kropp spändes till försvar. Om hon varit en jätte skulle hon ha stampat sönder dem som skalbaggar, trampat och pressat dem till ett blodigt mos. Men nu var hon bara en liten flicka med ovanligt magra armar. Vreden som susade genom kroppen blev till gråt. Hon borde ha skrikit, sparkat, borde ha bitit dem, rivit dem blodiga. Men modet fanns inte. Bara gråten och föraktet som brände för att hon inte vågade, inte tordes försvara den hon älskade mest. Mamma, älskade mamma, låg där på marken. Nu hade hon den simmiga blicken som tydde på att hon inte längre fanns i sin kropp. Pyret grät högt. Ett av skuggansiktena fick syn på flickungen som satt hopkurad bakom enebusken. ”Kom hit jänta, så ska vi visa dej nåt.”


”Svart Fjäril är utan tvekan Anna Janssons skickligaste konstruerade roman.”
       K. G. Fredriksson Nerikes Allehanda

”Ledtrådarna snor runt varandra i ett komplicerar mönster och de kompletteras fint av en illusionslös men empatisk personskildring och en gnutta diskret humor i vad jag nog tror är Anna Janssons hittills bästa deckare.”
Bo Lundin Jury
 

Anna Jansson är född 1958 i Visby, där hon också växte upp. Hon arbetar numera som sjuksköterska i Örebro och har som hon säger "bytt havsutsikt mot inland på grund av kärlek". Hon har man och tre barn.
Anna Jansson har många strängar på sin lyra och musiken är en viktig del av hennes liv. Hon har bland annat tonsatt den Ferlindikt som fått stå som motto för den första romanen Stum sitter
Foto: Christer Pöhner

guden
som utkom 2000 och som har sålts till flera länder. Våren 2001 utkom Alla de stillsamma döda, i vilken vi återfinner polisen Maria Wern. I juni 2002 utkom Må döden sova, i juni 2003 kom Silverkronan som har hyllats i pressen, och som Anna Jansson belönades med en Guldpocket för då den sålts i över 50.000 exemplar. Sommaren 2004 kom hennes femte bok Drömmar ur snö, och 2005 är hon aktuell med Svart fjäril. Anna Jansson medverkar även regelbundet som krönikör i Nerikes Allehanda och Gotlands Allehanda. Den 19 september 2002 tilldelades Anna Jansson ett arbetsstipendium till Hjalmar Bergmans minne.

Kajan 2004

 

 

 

 

 

 

 

[upp]

   Kajan 2004

Bokmässan Örebro

dagensbok.com

Nobelpriset  i Litteratur

Ingalills böcker

Örebro Kommun

Länsteatern i Örebro

Örebro läns Museum

Örebro Konsthall

Tidskrift.nu

magazineMeteor

Kulturnät Sverige

Granta

The Beat Page

Arts & Letters Daily

Appolinaire på film

Örebro Läns  Landsting - regionutveckling

buggat.nu

 

   

Senaste uppdatering  2 november 2005
 Layout: Emil Lundin© 2005
Redaktör: Bo Helgesson Tel: 070-5438675 , 019-296280 e-mail: Bo.Helgesson@tyfonmail.se

Ansvarig utgivare: Bo Helgesson 
Tidningen Kajan ges ut med stöd från Örebro Kommun